Τα "Δάκρυα" του Κρασιού δεν Είναι για Κλάματα

Ήξερες ότι... τα "Δάκρυα" του Κρασιού δεν Είναι για Κλάματα; Η Αλήθεια για τα Πόδια που (Δεν) Προδίδουν την Ποιότητα!

Ήξερες ότι... τα "Δάκρυα" του Κρασιού δεν Είναι για Κλάματα; Η Αλήθεια για τα Πόδια που (Δεν) Προδίδουν την Ποιότητα!

Σίγουρα το έχεις δει: περιστρέφεις το κρασί στο ποτήρι σου, όπως οι γνώστες, και παρατηρείς εκείνες τις λεπτές γραμμές, τα "πόδια" ή "δάκρυα" όπως τα λένε, να γλιστρούν αργά-αργά στα εσωτερικά τοιχώματα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο είναι ένας σίγουρος δείκτης της ποιότητας του κρασιού – όσο πιο "πλούσια" τα δάκρυα, τόσο καλύτερο το κρασί. Μάλιστα, η γαλλική φράση "jambes du vin" (πόδια του κρασιού) προσδίδει έναν αέρα σοφιστικέ σε αυτή την παρατήρηση.

Κι όμως, τι θα έλεγες αν σου αποκάλυπτα ότι αυτά τα κομψά "δάκρυα" λένε μια ιστορία, αλλά όχι απαραίτητα αυτή που νόμιζες; Δεν είναι ένας μυστικός κώδικας ποιότητας που μόνο οι μυημένοι μπορούν να διαβάσουν, αλλά ένα συναρπαστικό φυσικό φαινόμενο με όνομα βαρύγδουπο: το φαινόμενο Marangoni!

Ξετυλίγοντας το Μυστήριο του Marangoni

Ας το κάνουμε απλό. Το κρασί είναι ένα μείγμα κυρίως νερού και αλκοόλης (αιθανόλης). Η αλκοόλη εξατμίζεται πιο γρήγορα από το νερό. Όταν περιστρέφεις το κρασί, ένα λεπτό στρώμα του απλώνεται στα τοιχώματα του ποτηριού. Η αλκοόλη από αυτό το λεπτό στρώμα αρχίζει να εξατμίζεται. Καθώς η αλκοόλη μειώνεται, η επιφανειακή τάση του υγρού που απομένει (τώρα πιο πλούσιο σε νερό) αυξάνεται. Αυτή η διαφορά στην επιφανειακή τάση τραβάει περισσότερο υγρό προς τα πάνω στα τοιχώματα, δημιουργώντας αυτές τις χαρακτηριστικές σταγόνες ή "πόδια" που στη συνέχεια κυλούν κάτω λόγω της βαρύτητας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

  • Περισσότερη Αλκοόλη, Περισσότερα "Δάκρυα": Κρασιά με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό τείνουν να έχουν πιο έντονα και πιο αργά "δάκρυα", επειδή η διαφορά στην ταχύτητα εξάτμισης και στην επιφανειακή τάση είναι μεγαλύτερη.

  • Η Γλυκύτητα Παίζει Ρόλο: Τα γλυκά κρασιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και ιξώδες. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο αργά και "παχιά" πόδια, αλλά η κύρια κινητήριος δύναμη παραμένει η αλκοόλη.

Τι ΔΕΝ μας Λένε τα "Δάκρυα"

Εδώ είναι που ο μύθος καταρρίπτεται: τα "πόδια" του κρασιού δεν είναι αξιόπιστος δείκτης της ποιότητάς του. Ένα κρασί με πολλά "δάκρυα" δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα με λιγότερα. Μπορεί απλώς να έχει περισσότερη αλκοόλη. Η πολυπλοκότητα των αρωμάτων, η ισορροπία των γεύσεων, η επίγευση – αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα, και τα "πόδια" δεν μας δίνουν άμεση πληροφορία γι' αυτά.

Πώς να "Διαβάσεις" Σωστά τα Πόδια του Κρασιού;

Αντί να ψάχνεις για κρυμμένα μηνύματα ποιότητας, χρησιμοποίησε τα "δάκρυα" ως ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της γευσιγνωσίας:

  1. Ενδείξεις για την Αλκοόλη: Αν δεις έντονα, αργά πόδια, μπορείς να υποθέσεις (με μια σχετική επιφύλαξη πάντα) ότι το κρασί έχει πιθανώς έναν υψηλότερο αλκοολικό βαθμό. Αυτό μπορεί να σε προετοιμάσει για μια πιο "ζεστή" αίσθηση στο στόμα.

  2. Παρατήρησε την Εμφάνιση: Πέρα από τα "πόδια", δώσε σημασία στη διαύγεια και το χρώμα του κρασιού.Αυτά μπορούν να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ηλικία, την ποικιλία ή την οινοποίηση.

  3. Συνδύασέ τα με τη Μύτη και τον Ουρανίσκο: Η πραγματική ιστορία του κρασιού αποκαλύπτεται όταν συνδυάσεις όλες τις αισθήσεις.Τα "πόδια" είναι απλώς μια οπτική παρατήρηση που μπορεί να συμπληρώσει, αλλά όχι να αντικαταστήσει, την οσφρητική και γευστική ανάλυση.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δεις αυτά τα κομψά "δάκρυα" να σχηματίζονται στο ποτήρι σου, χαμογέλα γνωρίζοντας ότι παρακολουθείς ένα μικρό επιστημονικό θαύμα σε δράση. Εκτίμησέ τα για την ομορφιά τους και για τη διακριτική πληροφορία που σου δίνουν για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά μην αφήσεις τα "πόδια" να σε παραπλανήσουν για τη συνολική ψυχή του κρασιού. Αυτή κρύβεται πολύ βαθύτερα!

Μέχρι την επόμενη φορά, συνέχισε να παρατηρείς, να αμφισβητείς και, πάνω απ' όλα, να απολαμβάνεις!