Δημοφιλείς τίτλοι

Ήξερες ότι... ο Πονοκέφαλος από Κόκκινο Κρασί Είναι πιο Περίπλοκος από Όσο Νομίζεις; Οι Αληθινοί Ένοχοι (Πέρα από τα Θειώδη)!



Ήξερες ότι... ο Πονοκέφαλος από Κόκκινο Κρασί Είναι πιο Περίπλοκος από Όσο Νομίζεις; Οι Αληθινοί Ένοχοι (Πέρα από τα Θειώδη)!


Αχ, ο διαβόητος "πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί". Για πολλούς, είναι ένας ύπουλος εχθρός που παραμονεύει μετά από ένα ή δύο απολαυστικά ποτήρια, μετατρέποντας μια ευχάριστη βραδιά σε μια οδυνηρή εμπειρία. Η πιο κοινή κατηγορία πέφτει σχεδόν πάντα στα θειώδη, αυτά τα συντηρητικά που αναγράφονται σε κάθε ετικέτα. Αλλά, τι θα γινόταν αν σου έλεγα ότι τα θειώδη μπορεί να είναι απλώς ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μια πολύ πιο σύνθετη ιστορία; Ότι οι πραγματικοί ένοχοι πίσω από αυτόν τον πονοκέφαλο είναι συχνά πιο πολυάριθμοι και λιγότερο προφανείς;

Ενώ είναι αλήθεια ότι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 1%) έχει πραγματική ευαισθησία στα θειώδη (συχνά άτομα με άσθμα), για την πλειοψηφία, η εξήγηση του πονοκεφάλου από κόκκινο κρασί είναι πολύ πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ άλλων φυσικών ενώσεων που βρίσκονται στο κρασί.

Αναζητώντας τους Πραγματικούς Υπόπτους: Μια Βαθύτερη Βουτιά στη Χημεία

Ισταμίνες: Ο "Αλλεργικός" Παράγοντας

Τα κόκκινα κρασιά, ειδικά αυτά που έχουν υποστεί μηλογαλακτική ζύμωση (μια δευτερογενής ζύμωση που μαλακώνει την οξύτητα), μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ισταμινών. Η ισταμίνη είναι μια ουσία που απελευθερώνεται από το σώμα μας κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, έξαψη, ρινική συμφόρηση ή ακόμα και πεπτικές διαταραχές σε ευαίσθητα άτομα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μειωμένη ικανότητα να μεταβολίζουν την ισταμίνη, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε αυτές τις αντιδράσεις.

Τυραμίνη: Ο Πιθανός Πυροδότης Πονοκεφάλου

Η τυραμίνη είναι μια άλλη αμίνη (όπως η ισταμίνη) που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή παλαίωση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τυριών, αλλαντικών και, ναι, κόκκινων κρασιών. Σε άτομα που παίρνουν συγκεκριμένους τύπους αντικαταθλιπτικών (αναστολείς ΜΑΟ) ή που έχουν έλλειψη του ενζύμου που διασπά την τυραμίνη, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, κατά συνέπεια, πονοκεφάλους.

Τανίνες: Η "Στυφή" Σύνδεση;

Οι τανίνες είναι πολυφαινόλες που προέρχονται από τις φλούδες, τους σπόρους και τα κοτσάνια των σταφυλιών (καθώς και από τα δρύινα βαρέλια). Δίνουν στο κόκκινο κρασί τη χαρακτηριστική στυφή αίσθηση. Ενώ δεν υπάρχουν ισχυρές άμεσες αποδείξεις ότι οι τανίνες προκαλούν πονοκεφάλους στην πλειοψηφία των ανθρώπων, ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προάγουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους σε ευαίσθητα άτομα. Η έρευνα εδώ είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Προσθετικά Αρώματα ή Ενώσεις; (Πιο Σπάνιο, αλλά Πιθανό)

Αν και η πλειοψηφία των ποιοτικών κρασιών δεν περιέχει τεχνητά πρόσθετα, σε ορισμένα πολύ φθηνά ή μαζικής παραγωγής κρασιά, η χρήση συγκεκριμένων εγκεκριμένων προσθέτων για τη βελτίωση του χρώματος ή της γεύσης θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει αντιδράσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητα άτομα. Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με τις φυσικά απαντώμενες ενώσεις.

Η Αλκοόλη και η Αφυδάτωση: Ο Βασικός (και Συχνά Παραμελημένος) Ένοχος

Ας μην ξεχνάμε τα βασικά! Η ίδια η αιθυλική αλκοόλη είναι ένα διουρητικό, που σημαίνει ότι προκαλεί αυξημένη απώλεια υγρών και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πονοκεφάλου γενικότερα. Επίσης, η αλκοόλη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλει στον πονοκέφαλο.

Τι Γίνεται με τα Θειώδη Τελικά;

Τα θειώδη (διοξείδιο του θείου, SO2) χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση ως αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό μέσο για αιώνες. Βοηθούν στη διατήρηση της φρεσκάδας του κρασιού και στην πρόληψη της αλλοίωσης.

Περιέχονται και σε Άλλα Τρόφιμα:

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα θειώδη βρίσκονται σε πολλά άλλα τρόφιμα σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι στο κρασί (π.χ., αποξηραμένα φρούτα, επεξεργασμένες πατάτες, χυμοί φρούτων). Αν μπορείτε να φάτε μια χούφτα σταφίδες χωρίς πρόβλημα, είναι λιγότερο πιθανό τα θειώδη στο κρασί να είναι ο κύριος υπαίτιος του πονοκεφάλου σας.

Τα Λευκά Κρασιά Έχουν Συχνά Περισσότερα:

Παραδόξως, τα λευκά και τα γλυκά κρασιά συχνά περιέχουν περισσότερα θειώδη από τα κόκκινα, καθώς τα κόκκινα προστατεύονται εν μέρει από τις φυσικές τους τανίνες.

Πώς να Απολαύσεις το Κόκκινο Κρασί σου (Χωρίς τον Πονοκέφαλο);


Ενυδάτωση, Ενυδάτωση, Ενυδάτωση:

Πίνε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση κρασιού.

Μέτρο στην Κατανάλωση:

Η πιο προφανής, αλλά και η πιο αποτελεσματική συμβουλή.

Επίλεξε Προσεκτικά:

Ορισμένα κόκκινα κρασιά με χαμηλότερες τανίνες ή που δεν έχουν υποστεί εκτεταμένη μηλογαλακτική ζύμωση (και άρα μπορεί να έχουν λιγότερες ισταμίνες) μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά. Πειραματίσου με διαφορετικές ποικιλίες και στυλ.


Φάε Κάτι:

Η κατανάλωση φαγητού μαζί με το κρασί μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση της αλκοόλης.

Σημείωσε τις Αντιδράσεις σου:

Κράτα ένα μικρό "ημερολόγιο κρασιού" για να δεις αν συγκεκριμένοι τύποι κόκκινου κρασιού σου προκαλούν συχνότερα πονοκέφαλο.

Συμβουλέψου έναν Ειδικό:

Αν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί και έντονοι, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό ή αλλεργιολόγο για να αποκλείσεις άλλες αιτίες ή συγκεκριμένες ευαισθησίες.

Ο πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Αντί να ρίχνουμε το φταίξιμο αποκλειστικά στα θειώδη, αξίζει να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα των φυσικών ενώσεων του κρασιού και πώς αλληλεπιδρούν με τον δικό μας μοναδικό οργανισμό. Με λίγη προσοχή και πειραματισμό, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βρουν τρόπους να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους κόκκινο κρασί χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.

Πονοκέφαλος Κόκκινο Κρασί, Θειώδη, Ισταμίνες, Τυραμίνη, Τανίνες, Αιτίες Πονοκεφάλου, Αφυδάτωση, Αλκοόλ και Πονοκέφαλος, Ευαισθησία στο Κρασί, Επιστήμη Κρασιού.