Βασίλης Γαλανός: Η Ανατομία ενός Σύγχρονου Bon Viveur

WineMagazine.gr
Βασίλης Γαλανός, Πορτρέτο, Sommelier, Ιδιοσυγκρασία, Κτήμα ΆΛΦΑ, Brand Ambassador, Vinsanto Volos, Νίκος Σαρβανίδης, Οινογνωσία, Αεροπορία

Βασίλης Γαλανός: Η Ανατομία ενός Σύγχρονου Bon Viveur


Στο ημίφως του Vinsanto στον Βόλο, σκιαγραφούμε το πορτρέτο του Βασίλη Γαλανού. Από την ένταση των ερτζιανών στην πειθαρχία της γευσιγνωσίας και την ελευθερία των αιθέρων. Μια βαθιά ματιά στην ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου που, ως Brand Ambassador του Κτήματος Alpha Estate, δεν σερβίρει απλώς κρασί, αλλά μεταφράζει την πολυπλοκότητα της ζωής σε απλές στιγμές ευτυχίας.(alert-success)

Από τον Λαέρτη Βεργή (#laertisVergis)


Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή κατά τη διάρκεια μιας γευσιγνωσίας, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το κρασί αγγίξει τα χείλη, όπου ο θόρυβος του κόσμου σωπαίνει. Για τους περισσότερους, είναι απλώς μια παύση. Για τον Βασίλη Γαλανό, είναι ολόκληρη η ιστορία.


Το βράδυ της Τετάρτης στο ιταλικό εστιατόριο Vinsanto, στην παραλία του Βόλου, ο Γαλανός δεν βρισκόταν εκεί απλώς ως ομιλητής ή ως ο επίσημος Brand Ambassador του Κτήματος Alpha Estate (Mantis Group) . Βρισκόταν εκεί ως ένας «αρχιτέκτονας» της στιγμής. Ντυμένος απλά, χωρίς την αυστηρότητα ενός κοστουμιού αλλά με την άνεση κάποιου που έχει περάσει δεκαετίες μπροστά σε κοινό, σήκωσε το ποτήρι με το Sauvignon Blanc. Το βλέμμα του δεν ήταν εξεταστικό, αλλά σχεδόν στοργικό. Σε εκείνη την κίνηση, μπορούσε κανείς να διακρίνει την ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου που έχει περάσει τη ζωή του ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο άκρα: τον απόλυτο έλεγχο και την απόλυτη παράδοση στην αίσθηση.


Βασίλης Γαλανός, Πορτρέτο, Sommelier, Ιδιοσυγκρασία, Κτήμα ΆΛΦΑ, Brand Ambassador, Vinsanto Volos, Νίκος Σαρβανίδης, Οινογνωσία, Αεροπορία

Η Σιωπή μετά τον Θόρυβο

Για να κατανοήσουμε πώς σκέφτεται ο Βασίλης Γαλανός πάνω στο κρασί, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι άφησε πίσω του. Για 25 χρόνια, η ζωή του οριζόταν από τον ήχο. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός και συνιδιοκτήτης του ANT1 Radio 97.5 στη Θεσσαλονίκη, ζούσε στον ρυθμό των decibel, των deadlines και της ακατάπαυστης ροής λόγου .


Το 2013, όταν «κατέβασε τον διακόπτη», δεν αναζήτησε απλώς ησυχία. Αναζήτησε βάθος. Η μετάβασή του στην οινοχοΐα δεν ήταν φυγή, αλλά μετουσίωση. Ο Γαλανός αντιμετωπίζει το κρασί με την ίδια εμμονική προσοχή στη λεπτομέρεια που απαιτεί μια ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση, αλλά με διαφορετικό "tempo".


Η σκέψη του ως σομελιέρ είναι δομημένη αλλά όχι άκαμπτη. Έχει την τεχνική κατάρτιση του Court of Master Sommeliers , που του δίνει το λεξιλόγιο –τανίνες, οξύτητα, σώμα– αλλά η ψυχή της προσέγγισής του είναι καθαρά επικοινωνιακή. Δεν τον ενδιαφέρει να εντυπωσιάσει με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Τον ενδιαφέρει να «μεταφράσει» την πολυπλοκότητα του Αμυνταίου σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει η καρδιά και ο ουρανίσκος του καθενός. Είναι, ουσιαστικά, ένας αφηγητής που αντικατέστησε το μικρόφωνο με το κολωνάτο ποτήρι.



Βασίλης Γαλανός, Πορτρέτο, Sommelier, Ιδιοσυγκρασία, Κτήμα ΆΛΦΑ, Brand Ambassador, Vinsanto Volos, Νίκος Σαρβανίδης, Οινογνωσία, Αεροπορία

Ο Πιλότος στο Τραπέζι

Παρατηρώντας τον να εξηγεί πώς το Pinot Noir του Κτήματος ΆΛΦΑ «συνομιλεί» με το ραγού εστιατορίου vinsanto, διακρίνεις μια πειθαρχία που ξενίζει σε έναν άνθρωπο της απόλαυσης. Αυτή η πειθαρχία πηγάζει από την άλλη μεγάλη του αγάπη: την αεροπορία.


Ο Γαλανός είναι πιλότος. Χειρίζεται αεροπλάνα Cessna και ελικόπτερα . Στους αιθέρες, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος. Υπάρχει η λίστα ελέγχου (checklist), η ψυχραιμία και η απόλυτη επίγνωση του περιβάλλοντος. Αυτή την «αεροπορική» νοοτροπία μεταφέρει και στο κρασί.


Όταν δοκιμάζει, το μυαλό του σκανάρει το κρασί όπως τα όργανα του πιλοτηρίου. Αναζητά την ισορροπία, την καθαρότητα, την έλλειψη ελαττωμάτων . Για τον Γαλανό, ένα κρασί δεν χρειάζεται να είναι ακριβό για να είναι σπουδαίο· χρειάζεται να είναι «αξιόπλοο», να είναι τεχνικά άρτιο και συναισθηματικά γενναιόδωρο. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του: ένας σπάνιος συνδυασμός του τεχνοκράτη που απαιτεί την τελειότητα και του καλλιτέχνη που αναζητά τη συγκίνηση.


Η Δημοκρατία της Γεύσης

Ίσως το πιο γοητευτικό στοιχείο στην προσωπικότητα του Βασίλη Γαλανού είναι η αποστροφή του για τον ελιτισμό. Σε έναν χώρο που συχνά υποφέρει από «οινικό πουριτανισμό» και σνομπισμό, εκείνος λειτουργεί ως ένας ευγενής επαναστάτης .


«Bon Viveur», επαναλαμβάνει συχνά, «δεν είναι αυτός που ξοδεύει, αλλά αυτός που ξέρει να εκτιμά» . Η σκέψη του πάνω στην οινογνωσία είναι βαθιά δημοκρατική. Πιστεύει ότι η γεύση είναι μνήμη και η μνήμη ανήκει σε όλους. Ως Brand Ambassador, δεν πούλησε το Κτήμα ΆΛΦΑ ως ένα προϊόν πολυτελείας για λίγους, αλλά ως ένα εργαλείο καθημερινής αναβάθμισης της ζωής.


Στο Vinsanto, δεν στάθηκε σε ένα βάθρο. Κινήθηκε ανάμεσα στα τραπέζια, ακούγοντας περισσότερο παρά μιλώντας. Η ιδιοσυγκρασία του είναι αυτή του «αιώνιου μαθητή» που, παρόλο που κατέχει τη γνώση, γοητεύεται ακόμα από την έκπληξη της πρώτης γουλιάς ενός αρχάριου.


Επίλογος: Ένας Πρεσβευτής της Απόλαυσης

Καθώς η βραδιά έσβηνε και τα μπουκάλια άδειαζαν, ο Βασίλης Γαλανός παρέμενε ακμαίος, με εκείνη την ήρεμη ενέργεια των ανθρώπων που κάνουν αυτό που αγαπούν. Φεύγοντας από το Vinsanto εκείνο το βράδυ, δεν πήραμε μαζί μας μόνο τη γεύση των εξαιρετικών κρασιών του Κτήματος ΆΛΦΑ ή τη νοστιμιά των πιάτων του Chef Νίκου Σαρβανίδη. Πήραμε μαζί μας την αίσθηση ότι γνωρίσαμε έναν άνθρωπο που κατάφερε να κάνει το πάθος του ζωή.

Το πορτρέτο του είναι σύνθετο: είναι η φωνή που σώπασε για να ακουστεί το κρασί, είναι ο πιλότος που προσγειώθηκε στο αμπέλι. Όμως, ο Βασίλης Γαλανός, είτε πίσω από ένα μικρόφωνο, είτε στο πιλοτήριο ενός Cessna, είτε κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο Vinsanto του Βόλου, παραμένει πάνω απ' όλα ένας «μεταφραστής». Μεταφράζει την πολυπλοκότητα της ζωής σε απλές, απολαυστικές στιγμές.

Στον Βόλο, μας δίδαξε ότι το κρασί δεν είναι χημεία, είναι η τέχνη του να είσαι παρών στη στιγμή. Και μας θύμισε ότι στο τέλος της ημέρας, ένα καλό κρασί και μια αληθινή κουβέντα είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Φεύγοντας από το εστιατόριο, ένιωσα πλουσιότερος. Όχι μόνο από τις γεύσεις, αλλά από τη γνωριμία με έναν άνθρωπο που έχει κάνει το πάθος του πυξίδα ζωής.


Θερμές ευχαριστίες στη διεύθυνση του Vinsanto, τη Λυδία και τον Άγγελο, για τη φιλοξενία αυτής της μοναδικής εμπειρίας.

Από τον Λαέρτη Βεργή (#laertisVergis)


 

VINSANTO: Italian Restaurant & Wine Bar | VolosΙερή Συνθήκη Μεταξύ Ανθρώπου και Οίνου

  • Διεύθυνση: Σπυρίδη 2 (Γωνία με Αργοναυτών 45) | Παραλία Βόλου, 38221
  • Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2421 310522
  • Email: info@vinsanto.eu
  • Ιστοσελίδα: www.vinsanto.eu
  • Menu: menu.vinsanto.eu
  • Wine List: WINELIST.VINSANTO.EU
  • Social Media: Facebook | Instagram | Twitter (X)
  • Κριτικές: reviewthis.biz/vinsantoVolos

    Το Vinsanto αποτελεί έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στον Βόλο, πιστό στην αυθεντική ιταλική γεύση και την άψογη φιλοξενία δίπλα στη θάλασσα.
    (alert-success)

#buttons=(Εντάξει, προχώρα!) #days=(20)

To WineMagazine.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας Ελέγξτε τώρα
Εντάξει, προχώρα!