Το Καρπάτσιο φρέσκου Σολομού του κορυφαίου εστιατορίου Vinsanto στον Βόλο

WineMagazine.gr
Καρπάτσιο φρέσκου Σολομού

Το Vinsanto αποτελεί έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στον Βόλο, πιστό στην αυθεντική ιταλική γεύση και την άψογη φιλοξενία δίπλα στη θάλασσα.(alert-success)


Υπάρχουν γεύσεις που μοιάζουν με ψίθυρο και άλλες που είναι μια καθαρή, κρυστάλλινη νότα. Το καρπάτσιο σολομού ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είναι ένα πιάτο που δεν φωνάζει, αλλά μαγνητίζει με την απλότητα και τη φινέτσα του. Μου θυμίζει πάντα την πρώτη φορά που αντίκρισα τη θάλασσα του Αιγαίου ένα ανοιξιάτικο πρωινό. Το φως ήταν τόσο καθαρό, το γαλάζιο τόσο βαθύ, που ένιωσα μια αίσθηση ανανέωσης, μια υπόσχεση φρεσκάδας. Είναι μια γεύση που συνδέω με την κομψότητα, την καθαρότητα και την αίσθηση ότι κάτι πολύτιμο σου αποκαλύπτεται. Αυτή την αίσθηση της ντελικάτης αποκάλυψης ξαναβρήκα ένα μεσημέρι στο Vinsanto, όταν μπροστά μου εμφανίστηκε το «Καρπάτσιο Σολομού», ένα πιάτο που έμοιαζε λιγότερο με ορεκτικό και περισσότερο με κόσμημα.





Μια Αναζωογονητική Βουτιά στη Γεύση

Το πιάτο που έφτασε ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής σε αποχρώσεις του ροζ και του πράσινου. Εκλεκτές, λεπτές φέτες φρέσκου σολομού, σχεδόν διάφανες, ήταν απλωμένες με χάρη, με το λαμπερό, κοραλλί τους χρώμα να μαρτυρά την ποιότητά τους. Πάνω τους, μικροσκοπικές, σχεδόν ιριδίζουσες «πέρλες» από λάιμ έμοιαζαν με σταγόνες δροσιάς, ενώ λίγα κλωναράκια άνηθου πρόσθεταν μια ζωηρή, πράσινη πινελιά. Δίπλα τους, δύο τραγανά, φρυγανισμένα ψωμάκια, με μια ντελικάτη ροζέτα βουτύρου, περίμεναν να ολοκληρώσουν την εμπειρία. Το άρωμα ήταν διακριτικό και ταυτόχρονα σαγηνευτικό: η φρέσκια, θαλασσινή μυρωδιά του σολομού, που είχε μαριναριστεί σε αρωματικά βότανα, και μια υποψία εσπεριδοειδών από το λάιμ.


Η πρώτη μπουκιά ήταν μια έκρηξη δροσιάς. Οι φέτες του σολομού, βουτυράτες και απίστευτα τρυφερές, έλιωναν στη γλώσσα, απελευθερώνοντας την πλούσια, ελαφρώς γλυκιά γεύση τους. Και τότε, συνέβη η μαγεία: οι «πέρλες» από λάιμ έσκαγαν στο στόμα, απελευθερώνοντας μια αναζωογονητική, όξινη νότα που ξύπναγε τον ουρανίσκο και έδινε μια απίστευτη ζωντάνια στο πιάτο. Ήταν μια τέλεια ισορροπία μεταξύ του πλούτου του ψαριού και της καθαρής, κοφτερής οξύτητας του λάιμ. Το τραγανό, βουτυρωμένο ψωμάκι ερχόταν να προσθέσει την απαραίτητη υφή, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη εμπειρία. Ο Chef Νίκος Σαρβανίδης, με αυτό το πιάτο, επιδεικνύει μια βαθιά κατανόηση της φινέτσας. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με την πολυπλοκότητα, αλλά με την τέλεια εκτέλεση της απλότητας, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές, η πιο δυνατή γεύση είναι και η πιο καθαρή.

 

Η Πρόταση του Sommelier

Γράφει ο Νικόλας Πετράκης, ο Maître d' του Vinsanto:


«Το Καρπάτσιο Σολομού είναι ένα πιάτο απόλυτης φινέτσας. Η λιπαρότητα του ψαριού και η εκρηκτική οξύτητα από τις πέρλες λάιμ απαιτούν ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, καθαρότητα και κομψό αρωματικό προφίλ. Ένα εξαιρετικό Sauvignon Blanc είναι η ιδανική επιλογή. Η χαρακτηριστική του οξύτητα και τα αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων θα συνομιλήσουν υπέροχα με το λάιμ και τα βότανα του μαριναρίσματος. Το χαρμάνι Sauvignon Blanc με Ασύρτικο, όπως το "Θέμα" του Κτήματος Παυλίδη1, είναι τέλειο, καθώς το Ασύρτικο προσθέτει μια επιπλέον ορυκτή διάσταση που ταιριάζει γάντι με τη θαλασσινή αύρα του πιάτου.

 

Για μια εναλλακτική, εξίσου δροσιστική πρόταση, ένα αφρώδες κρασί είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα. Ένα κομψό Prosecco, όπως το Bottega 2 από τη λίστα μας, με τις ζωηρές φυσαλίδες και τη φρουτώδη του χάρη, θα καθαρίσει τον ουρανίσκο και θα απογειώσει την αίσθηση φρεσκάδας του πιάτου, κάνοντας κάθε μπουκιά να μοιάζει με γιορτή».

 

 

Η Ολοκληρωμένη Εμπειρία Vinsanto

Η Λυδία Καπετανάκη, η ιδιοκτήτρια του Vinsanto, προτείνει:


«Η γαστρονομία είναι μια αφήγηση που χτίζεται βήμα-βήμα. Το Καρπάτσιο Σολομού είναι η τέλεια, κομψή εισαγωγή σε ένα γεύμα αφιερωμένο στη θάλασσα. Για να συνεχίσετε αυτό το ταξίδι, θα πρότεινα ως κυρίως πιάτο το "Ριζότο με μελάνι σουπιάς & καπνιστό σολομό". Η μετάβαση από τη δροσερή, όξινη φρεσκάδα του καρπάτσιο στη βαθιά, έντονη και κρεμώδη θαλασσινή γεύση του ριζότο είναι μια υπέροχη κλιμάκωση. Για το τέλος, το "Τσιζκεϊκ Λεμοντσέλο" 3 είναι ο ιδανικός επίλογος: οι ζωηρές νότες λεμονιού θα συνεχίσουν το παιχνίδι των εσπεριδοειδών που ξεκίνησε με το λάιμ, κλείνοντας το γεύμα με μια αίσθηση απόλυτης φρεσκάδας».

 

Μια Γεύση που σε Αναζωογονεί

Φεύγοντας από το Vinsanto, ένιωθα μια αίσθηση καθαρότητας και αναζωογόνησης. Αυτό το καρπάτσιο δεν ήταν απλώς ένα ορεκτικό. Ήταν μια γευστική παύση, μια στιγμή απόλυτης φινέτσας που σου θυμίζει την ομορφιά της απλότητας. Ήταν η απόδειξη ότι δεν χρειάζονται περίπλοκες τεχνικές για να δημιουργήσεις κάτι αξέχαστο. Μόνο εξαιρετικά υλικά, σεβασμός και η έμπνευση να αφήσεις την αλήθεια της γεύσης να μιλήσει από μόνη της. Ήταν, τελικά, μια μικρή, πολύτιμη πέρλα γεύσης, που έλαμψε έντονα δίπλα στη θάλασσα του Βόλου.


Ευχαριστώ θερμά τη διεύθυνση του εστιατορίου Vinsanto για την ευκαιρία που μου έδωσε να δοκιμάσω και να μοιραστώ αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία.


by Laertis Vergis


φαγητό, κρασί, εστιατόρια, Βόλος, Γλυκό, Καρπάτσιο Σολομού, Vinsanto, Νίκος Σαρβανίδης, ιταλική κουζίνα, ορεκτικά, Pescetarians, κριτική εστιατορίου.

#buttons=(Εντάξει, προχώρα!) #days=(20)

To WineMagazine.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας Ελέγξτε τώρα
Εντάξει, προχώρα!