Οι Σομελιέ Κρύβουν Μυστικά στην Άκρη της Γλώσσας τους

WineMagazine.gr
Ήξερες ότι... οι Σομελιέ Κρύβουν Μυστικά στην Άκρη της Γλώσσας τους; (Και όχι, δεν είναι μόνο οι Γεύσεις!)

Ήξερες ότι... οι Σομελιέ Κρύβουν Μυστικά στην Άκρη της Γλώσσας τους; (Και όχι, δεν είναι μόνο οι Γεύσεις!)

Σίγουρα σου έχει τύχει: βρίσκεσαι σε μια γευσιγνωσία ή ένα καλό εστιατόριο, και ο σομελιέ αρχίζει να περιγράφει το κρασί στο ποτήρι σου με λέξεις που μοιάζουν βγαλμένες από ποιητική συλλογή... ή από το ημερολόγιο ενός βοτανολόγου σε αποστολή στην άγρια φύση. "Νότες από βρεγμένα φύλλα φθινοπώρου", "υποψία γραφίτη από φρεσκοξυσμένο μολύβι", "απαλή αίσθηση βρεγμένου μαλλιού προβάτου"... Στέκεσαι και αναρωτιέσαι: "Μα καλά, πίνουν το ίδιο κρασί με μένα; Ή μήπως έχουν κάποιου είδους έκτη αίσθηση που εγώ αγνοώ;"

Η αλήθεια, φίλε μου, είναι πιο συναρπαστική και λιγότερο... μεταφυσική απ' όσο φαντάζεσαι. Οι σομελιέ δεν είναι μάγοι (αν και μερικές φορές το αγγίζουν!), αλλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που έχουν μάθει να μιλούν μια πολύ ιδιαίτερη "διάλεκτο". Και το πιο ενδιαφέρον; Αυτή η γλώσσα δεν είναι απλώς για να εντυπωσιάσουν. Είναι ένα εργαλείο. Ένας κώδικας.

Αποκωδικοποιώντας την "Τρελή" Ορολογία

Σκέψου το εξής: πώς θα περιέγραφες σε κάποιον που δεν το έχει ξαναδεί, το χρώμα του ουρανού την ώρα του δειλινού; Θα έλεγες απλώς "πορτοκαλί"; Ή θα χρησιμοποιούσες λέξεις όπως "κοραλλί", "βαθύ πορτοκαλί με ροζ ανταύγειες", "φλογερό"; Όσο πιο πλούσιο το λεξιλόγιό σου, τόσο πιο κοντά φέρνεις τον συνομιλητή σου στην πραγματική εικόνα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κρασί. Ένας σομελιέ, μέσα από χρόνια εκπαίδευσης και αμέτρητες δοκιμές, χτίζει μια τεράστια "βιβλιοθήκη" αρωμάτων και γεύσεων στο μυαλό του. Όταν λέει "άρωμα φρεσκοκομμένου γρασιδιού" σε ένα Sauvignon Blanc, δεν το λέει τυχαία. Αναφέρεται σε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις, τις πυραζίνες, που όντως υπάρχουν στο κρασί και δίνουν αυτή την χαρακτηριστική οσμή! Όταν μιλά για "νότες δέρματος" ή "κουτιού πούρων" σε ένα παλαιωμένο κόκκινο, περιγράφει τα τριτογενή αρώματα που αναπτύσσονται με τον χρόνο στην φιάλη.

Η Ψυχολογία Πίσω από τις Λέξεις

Αλλά δεν είναι μόνο ψυχρή επιστήμη. Είναι και ψυχολογία. Ο εγκέφαλός μας κατανοεί και θυμάται καλύτερα μέσω αναλογιών και συνειρμών. Όταν ακούς "μαρμελάδα φράουλα", το μυαλό σου αυτόματα ανακαλεί την γλύκα, την υφή, την οξύτητα αυτής της γεύσης. Έτσι, η φαινομενικά "περίεργη" λέξη γίνεται γέφυρα επικοινωνίας, προσπαθώντας να μεταφέρει μια πολύπλοκη αισθητηριακή εμπειρία.

Και εδώ έρχεται η έκπληξη: έρευνες έχουν δείξει ότι η απλή χρήση συγκεκριμένων περιγραφικών λέξεων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση! Αν κάποιος σου πει ότι το κρασί έχει "νότες σοκολάτας", είναι πιο πιθανό να τις "ανιχνεύσεις", ακόμα κι αν είναι πολύ διακριτικές. Ο εγκέφαλός μας προετοιμάζεται να τις βρει.

Το Δικό σου "Λεξικό" Γεύσεων

Λοιπόν, τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα;

  1. Μην "Τρομάζεις": Την επόμενη φορά που θα ακούσεις μια ασυνήθιστη περιγραφή, μην την απορρίψεις ως σνομπισμό. Δες την σαν ένα κλειδί που σου δίνεται για να ξεκλειδώσεις βαθύτερα επίπεδα του κρασιού.

  2. Εμπιστεύσου τη Μύτη σου (και τον ουρανίσκο σου!): Προσπάθησε κι εσύ να βάλεις λέξεις σε αυτό που μυρίζεις και γεύεσαι. Δεν χρειάζεται να είναι "επίσημες" περιγραφές. Αν σου θυμίζει "την κουζίνα της γιαγιάς όταν έψηνε κέικ βανίλια", αυτό είναι απόλυτα έγκυρο για σένα!

  3. Η Μαγεία της Σύγκρισης: Όσο περισσότερα κρασιά δοκιμάζεις συνειδητά, τόσο περισσότερο θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις μοτίβα και διαφορές, χτίζοντας τη δική σου εσωτερική "γλώσσα".

Οι σομελιέ, λοιπόν, δεν είναι απλώς σερβιτόροι κρασιού. Είναι αφηγητές, μεταφραστές αισθήσεων. Και η "μυστική" τους γλώσσα; Είναι μια πρόσκληση να εξερευνήσουμε τον πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις κόσμο του κρασιού, όχι μόνο με τις αισθήσεις μας, αλλά και με το μυαλό μας.

Μέχρι την επόμενη φορά, κράτα τις αισθήσεις σου ανοιχτές και το μυαλό σου περίεργο. Ποιος ξέρει τι άλλα μυστικά περιμένουν να αποκαλυφθούν στην επόμενη γουλιά;


#buttons=(Εντάξει, προχώρα!) #days=(20)

To WineMagazine.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας Ελέγξτε τώρα
Εντάξει, προχώρα!