Δημοφιλείς τίτλοι

Ήξερες ότι... Μπορείς να Γίνεις "Νονός" μιας Νέας Ποικιλίας Κρασιού; Το Μυστήριο της Δημιουργίας!

 
δημιουργία ποικιλιών, νέες ποικιλίες κρασιού, εμβολιασμός αμπελιού, μπόλιασμα, διασταύρωση ποικιλιών, κλωνική επιλογή, σπορόφυτα, Vitis vinifera, φυλλοξήρα, υποκείμενο, εμβολιοφόρος βλαστός, ιστορία κρασιού, αμπελουργία, οινολογία, ψυχολογία δημιουργίας, winemagazine.gr

 Ήξερες ότι... Μπορείς να Γίνεις "Νονός" μιας Νέας Ποικιλίας Κρασιού; Το Μυστήριο της Δημιουργίας! 

Περίληψη: Από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι τα σύγχρονα εργαστήρια, η δημιουργία νέων ποικιλιών σταφυλιού είναι μια συναρπαστική ιστορία ανθρώπινης εφευρετικότητας και φυσικής εξέλιξης, όπου η τύχη συναντά την επιστήμη και ο παραδοσιακός εμβολιασμός παίζει έναν εντελώς διαφορετικό, αλλά κρίσιμο, ρόλο από τη γέννηση μιας ολοκαίνουργιας ποικιλίας.

Κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί, σπάνια αναλογιζόμαστε την απίστευτη διαδρομή της ποικιλίας σταφυλιού που του δίνει τον χαρακτήρα του. Πώς από τις λίγες, ίσως, άγριες ποικιλίες της αρχαιότητας φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για χιλιάδες; Είναι αποτέλεσμα μαγείας, θεϊκής παρέμβασης ή μήπως μιας περίπλοκης διαδικασίας όπου ο άνθρωπος συνεργάζεται – και μερικές φορές "προκαλεί" – τη φύση; Η αλήθεια κρύβεται σε έναν συνδυασμό τέχνης, επιστήμης και υπομονής, με τον εμβολιασμό (το μπόλιασμα) να παίζει έναν σημαντικό, αλλά συχνά παρεξηγημένο, ρόλο.

 Η Αυγή των Ποικιλιών: Όταν η Φύση Είχε τον Πρώτο Λόγο 

Στην αρχαιότητα, η εξέλιξη των ποικιλιών αμπέλου ήταν κυρίως έργο της ίδιας της φύσης. Τα άγρια αμπέλια (Vitis sylvestris) αναπαράγονταν μέσω σπόρων, που προέκυπταν από τυχαίες επικονιάσεις. Κάθε σπόρος που φύτρωνε έδινε ένα γενετικά μοναδικό φυτό, ένα νέο "ατομικό" αμπέλι. Οι αρχαίοι αμπελουργοί, παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά αυτών των φυτών – την ανθεκτικότητά τους, την παραγωγικότητά τους, τη γεύση των καρπών τους – επέλεγαν τα καλύτερα και τα πολλαπλασίαζαν αγενώς, κυρίως με μοσχεύματα (κλαδιά). Αυτή η διαδικασία της επιλογής ήταν το πρώτο βήμα του ανθρώπου στην "καθοδήγηση" της εξέλιξης των ποικιλιών.

Ποικιλίες που γνωρίζουμε σήμερα, όπως το Λημνιό ή το Μαυρούδι, είναι πιθανότατα απόγονοι τέτοιων αρχαίων, φυσικά εξελιγμένων και στη συνέχεια επιλεγμένων πληθυσμών. Δεν "δημιουργήθηκαν" με τη σύγχρονη έννοια, αλλά αναδείχθηκαν μέσα από αιώνες φυσικής επιλογής και ανθρώπινης παρατήρησης.

 Η Επέμβαση του Ανθρώπου: Γέννηση Νέων Ποικιλιών 

Όσο περνούσαν οι αιώνες, η περιέργεια και η ανάγκη ώθησαν τον άνθρωπο να πάρει πιο ενεργό ρόλο. Πώς όμως "γεννιέται" μια εντελώς νέα ποικιλία σταφυλιού σήμερα; Οι κύριες μέθοδοι είναι δύο:

Σεξουαλική Αναπαραγωγή (Διασταύρωση - Σπορόφυτα):
Αυτή είναι η θεμελιώδης μέθοδος για τη δημιουργία μιας πραγματικά νέας ποικιλίας, ενός νέου γενετικού συνδυασμού. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

Επιλογή Γονέων: Ο δημιουργός (αμπελουργός, ερευνητής) επιλέγει δύο διαφορετικές ποικιλίες-γονείς (Vitis vinifera συνήθως) με επιθυμητά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η μία μπορεί να έχει εξαιρετικό άρωμα και η άλλη αντοχή σε ασθένειες.

Ελεγχόμενη Επικονίαση: Τα άνθη της μίας ποικιλίας (μητρικό φυτό) επικονιάζονται με γύρη από την άλλη ποικιλία (πατρικό φυτό). Αυτό γίνεται με το χέρι, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι στήμονες από το μητρικό φυτό για να αποφευχθεί η αυτογονιμοποίηση.

Συλλογή και Φύτευση Σπόρων: Οι καρποί που προκύπτουν από αυτή τη διασταύρωση περιέχουν σπόρους. Κάθε ένας από αυτούς τους σπόρους, αν φυτευτεί, θα δώσει ένα νέο, μοναδικό φυτό με συνδυασμό γονιδίων και από τους δύο γονείς. Κανένα σπορόφυτο δεν θα είναι πανομοιότυπο με τα αδέρφια του ή τους γονείς του.

Αξιολόγηση: Αυτή είναι η πιο χρονοβόρα φάση. Τα νέα φυτά (σπορόφυτα) καλλιεργούνται για χρόνια. Οι ερευνητές αξιολογούν τα χαρακτηριστικά τους: ποιότητα σταφυλιών, αντοχή, παραγωγικότητα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού που παράγουν. Από χιλιάδες σπορόφυτα, μόνο ελάχιστα, ίσως και κανένα, θα κριθούν αντάξια να γίνουν μια νέα, αναγνωρισμένη ποικιλία. Η δημιουργία του Cabernet Sauvignon, για παράδειγμα, ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας φυσικής διασταύρωσης μεταξύ Cabernet Franc και Sauvignon Blanc τον 17ο αιώνα στη Γαλλία. Το Müller-Thurgau είναι ένα παράδειγμα συνειδητής διασταύρωσης (Riesling x Madeleine Royale) στα τέλη του 19ου αιώνα.


Κλωνική Επιλογή (Βελτίωση Υπαρχουσών Ποικιλιών):
Αυτή η μέθοδος δεν δημιουργεί μια εντελώς νέα ποικιλία, αλλά βελτιώνει ή διαφοροποιεί μια ήδη υπάρχουσα.

Φυσικές Μεταλλάξεις: Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός αμπελιού, μπορεί να συμβούν τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις σε ένα τμήμα του (π.χ., σε ένα βλαστό). Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ., πιο αραιές ρώγες, διαφορετικό χρώμα φλοιού, πρωιμότερη ωρίμανση). Το Pinot Gris και το Pinot Blanc είναι κλωνικές μεταλλάξεις του Pinot Noir.

Εντοπισμός και Πολλαπλασιασμός: Οι παρατηρητικοί αμπελουργοί εντοπίζουν αυτές τις ενδιαφέρουσες μεταλλάξεις (κλώνους) και τις πολλαπλασιάζουν αγενώς (με μοσχεύματα) για να διατηρήσουν τα νέα χαρακτηριστικά. Έτσι, μέσα σε μια ποικιλία, μπορούμε να έχουμε πολλούς διαφορετικούς κλώνους, ο καθένας με τις δικές του αποχρώσεις.

Ο Ρόλος του Εμβολιασμού (Μπόλιασμα): Μια Σημαντική Διευκρίνιση


 Εδώ έρχεται μια συχνή παρεξήγηση. Ο εμβολιασμός (μπόλιασμα) ΔΕΝ δημιουργεί μια νέα ποικιλία σταφυλιού.

Τι είναι ο Εμβολιασμός; Είναι μια τεχνική όπου ένα τμήμα μιας ποικιλίας (ο εμβολιοφόρος βλαστός ή scion, που φέρει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά καρπού) συνενώνεται με το ριζικό σύστημα μιας άλλης ποικιλίας (το υποκείμενο ή rootstock).

Γιατί γίνεται; Ο κύριος λόγος που καθιερώθηκε μαζικά ο εμβολιασμός από τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η καταπολέμηση της φυλλοξήρας, μιας αφίδας που κατέστρεφε τις ρίζες των ευρωπαϊκών αμπελιών (Vitis vinifera). Αμερικανικές ποικιλίες αμπέλου (Vitis riparia, Vitis rupestris, Vitis berlandieri) είναι ανθεκτικές στη φυλλοξήρα. Έτσι, εμβολιάζοντας τις ευρωπαϊκές ποικιλίες πάνω σε αμερικανικά υποκείμενα, οι αμπελώνες σώθηκαν.

Άλλοι λόγοι για τον εμβολιασμό περιλαμβάνουν:

  • Προσαρμογή σε διαφορετικούς τύπους εδάφους (π.χ., ασβεστολιθικά, ξηρά).
  • Έλεγχος της ζωηρότητας του φυτού.
  • Αντοχή σε νηματώδεις σκώληκες του εδάφους.

Σημαντικό: Το σταφύλι που θα παραχθεί από ένα εμβολιασμένο πρέμνο θα ανήκει πάντα στην ποικιλία του εμβολιοφόρου βλαστού (scion), όχι του υποκειμένου. Αν μπολιάσεις ένα Αγιωργίτικο σε υποκείμενο ανθεκτικό στη φυλλοξήρα, θα πάρεις σταφύλια Αγιωργίτικο. Το υποκείμενο επηρεάζει την ανάπτυξη του φυτού και την πρόσληψη θρεπτικών, αλλά όχι τα γενετικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του καρπού.

 Η Ψυχολογία του "Δημιουργού": Η Γοητεία της Καινοτομίας και της Κληρονομιάς 

Γιατί ένας άνθρωπος να αφιερώσει χρόνια, ίσως και μια ολόκληρη ζωή, στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ποικιλίας;

Η Χαρά της Δημιουργίας (The Eureka Effect):
 Η διαδικασία της ανακάλυψης και της δημιουργίας είναι βαθιά ικανοποιητική. Η στιγμή που ένας ερευνητής συνειδητοποιεί ότι ένα από τα σπορόφυτά του έχει πραγματικά ξεχωριστά, ανώτερα χαρακτηριστικά, μπορεί να συγκριθεί με την έμπνευση ενός καλλιτέχνη. Υπάρχει μια μελέτη των Kounios & Beeman (2014) "The Cognitive Neuroscience of Insight" που διερευνά τις νευρωνικές βάσεις της "aha!" στιγμής.

Επίλυση Προβλημάτων: Πολλές νέες ποικιλίες δημιουργούνται για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις: αντοχή σε ασθένειες (μειώνοντας την ανάγκη για φυτοφάρμακα), προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (π.χ., αντοχή στην ξηρασία ή τις υψηλές θερμοκρασίες), ή για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς (π.χ., ποικιλίες για αφρώδη κρασιά).

Αφήνοντας μια Κληρονομιά: Η δημιουργία μιας επιτυχημένης νέας ποικιλίας μπορεί να είναι το έργο ζωής ενός ανθρώπου, μια κληρονομιά που θα μείνει για τις επόμενες γενιές. Το όνομα του δημιουργού συχνά συνδέεται άρρηκτα με την ποικιλία.

Η Ελπίδα για το "Τέλειο" Σταφύλι:
 Υπάρχει πάντα η αναζήτηση για κάτι καλύτερο, κάτι πιο εκφραστικό, κάτι πιο ανθεκτικό. Αυτή η συνεχής επιδίωξη της τελειότητας είναι ισχυρό κίνητρο.
Η δημιουργία μιας νέας ποικιλίας είναι ένα σπάνιο επίτευγμα. Είναι ένας μαραθώνιος που απαιτεί γνώση, διαίσθηση, απίστευτη υπομονή και λίγη τύχη. Οι περισσότερες προσπάθειες δεν καταλήγουν σε εμπορικά βιώσιμες ποικιλίες. Αλλά κάθε επιτυχία εμπλουτίζει τον παγκόσμιο αμπελώνα και μας προσφέρει νέες γευστικές συγκινήσεις.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε ένα κρασί από μια λιγότερο γνωστή ή μια ολοκαίνουργια ποικιλία, θυμηθείτε ότι πίσω από αυτήν μπορεί να κρύβεται μια ιστορία δεκαετιών, ένας αφοσιωμένος δημιουργός και η αέναη μαγεία της φύσης που συναντά την ανθρώπινη φιλοδοξία.