Κτήμα Άλφα Ροζέ Ξινόμαυρο: Η Ελληνική Ψυχή με την Κομψότητα της Προβηγκίας

WineMagazine.gr


Το Ροζέ Ξινόμαυρο του Κτήματος Άλφα: Η Ελληνική Ψυχή με την Κομψότητα της Προβηγκίας

Από τον Λαέρτη Βεργή


Υπάρχουν κρασιά που απλώς πίνουμε, και υπάρχουν εκείνα που μας αφήνουν άφωνους. Το Κτήμα Άλφα Ροζέ από το Ξινόμαυρο του Αμυνταίου ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Αυτό το κρασί δεν είναι απλώς ένα καλοκαιρινό αξεσουάρ. Είναι η αδιαπραγμάτευτη δήλωση της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή του ροζέ οίνου, αποδεικνύοντας ότι το βόρειο ελληνικό terroir μπορεί να γεννήσει αριστουργήματα.


Είναι γεγονός ότι αυτό το μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο, που συχνά φέρει την ονομασία "Σκαντζόχοιρος", έχει επιτύχει παγκόσμια αναγνώριση που κόβει την ανάσα. Πρόσφατα, το Κτήμα Άλφα Ροζέ 2020 βρέθηκε στη 2η θέση της λίστας του VinePair για τα 25 καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου για το 2021, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στη δοκιμή, 94/100. Είναι μια αξιολόγηση που επιβεβαιώνει την τεχνική αριστεία και την αυθεντική έκφραση του τόπου.


Terroir: Η Φιλοσοφία του Αμυνταίου

Για να κατανοήσουμε αυτό το ροζέ, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη γη. Το Κτήμα Άλφα βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η επιτυχία του οφείλεται στον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και στον οινοποιό Άγγελο Ιατρίδη, οι οποίοι επέλεξαν αυτή την περιοχή για να δημιουργήσουν κρασιά terroir-driven.


  • Υψόμετρο και Θέση: Τα σταφύλια προέρχονται από τα αμπελοτεμάχια "Χελώνες" (660 μέτρα) και "Σκαντζόχοιρος" (690 μέτρα), με βορειοδυτικό ή βόρειο προσανατολισμό, αντικρίζοντας τη λίμνη των Πετρών και το όρος Βόρας.
  • Έδαφος: Το έδαφος είναι αμμώδες - αμμοαργιλώδες πάνω σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα, εξασφαλίζοντας άριστη αποστράγγιση.
  • Κλίμα: Το ημι-ηπειρωτικό κλίμα του Αμυνταίου, με τα δροσερά καλοκαίρια και τις ψυχρές νύχτες, είναι ιδανικό για το Ξινόμαυρο. Αυτό το ψυχρό μικροκλίμα είναι κρίσιμο, καθώς διατηρεί τη ζωηρή οξύτητα που απαιτείται για ένα ροζέ υψηλής φινέτσας.


Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το Ξινόμαυρο 100% μιλάει για τον αμπελώνα του — μια αληθινή έκφραση του τόπου.


Οινοποίηση και Δομή: Η Σιωπηλή Τεχνική

Η οινοποίηση στο Κτήμα Άλφα πραγματοποιείται με ήπιες πρακτικές, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της πρώτης ύλης.


  • Αποβοστρύχωση και Κρυοεκχύλιση: Ακολουθείται αποβοστρύχωση και, μετά από παραμονή για λίγες ώρες με τα στέμφυλα (skin contact), πραγματοποιείται προζυμωτική κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ορισμένες πηγές αναφέρουν και τη χρήση της μεθόδου “Saignée” (αφαίμαξη).
  • Ωρίμανση Sur Lie: Το κρασί παραμένει για 2 μήνες (ή 3 μήνες σε άλλες αναφορές) στις λεπτές οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση (batonnage). Αυτή η τεχνική, που είναι καθοριστική, προσδίδει λιπαρότητα και όγκο στο στόμα.


Τα δομικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για ροζέ υψηλής ποιότητας, όπως οι υψηλές οξύτητες, τα ντελικάτα αρώματα, και οι χαμηλές τανίνες και αλκοόλ, συναντώνται σε αυτά τα δείγματα Ξινόμαυρου.


Γευσιγνωσία: Μια Ποιητική Έκρηξη

Όταν το δοκίμασα, ένιωσα ότι αυτό το κρασί είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αλλά η δύναμη της έκφρασης.


  • Όψη: Χρώμα έντονο ροζέ με ελκυστικές ανταύγειες saumon (σομόν).
  • Μύτη (Intoxicating Aromatics): Η μύτη είναι φρουτώδης με πλούσια αρωματική έκφραση. Ανακαλύπτω στρώματα από απαλές μυρωδιές φράουλας και λουλουδιών, που θυμίζουν το στυλ της Προβηγκίας. Ο Patrick Schmitt MW περιέγραψε αρώματα από καλοκαιρινά μούρα, λίγο ροδάκινο, και ένα άγγιγμα κόκκινου μήλου.
  • Στόμα (Seductively Silky): Στο στόμα, το κρασί είναι ιδιαίτερα γεμάτο και λιπαρό (ηδύ), αποτέλεσμα της παραμονής στις οινολάσπες. Αυτή η ελκυστική ελαιώδης αίσθηση ισορροπείται από μια ήρεμη, μέτρια οξύτητα. Η αλατότητα και η ήσυχη ορυκτότητα αντανακλούν το ελληνικό έδαφος. Η επίγευση είναι εκφραστική και μακράς διάρκειας.


Είναι πληθωρικό αλλά κομψό, ένα ροζέ που δικαιολογεί την κατανάλωση ακόμη και χωρίς φαγητό.


Γαστρονομική Αρμονία: Ο Χαμαιλέοντας

Το ροζέ δικαίως έχει κερδίσει τον τίτλο του "χαμαιλέοντα του κρασιού" λόγω της ευελιξίας του. Η δομή του Ξινόμαυρου του Κτήματος Άλφα, με την ισορροπημένη οξύτητα και την λιπαρή υφή, διευρύνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες pairing.


Το κρασί συνδυάζεται αρμονικά με ένα ευρύ φάσμα πιάτων, ειδικά με:


  • Παραδοσιακές Ελληνικές γεύσεις: Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης, και σαλάτες.
  • Ζυμαρικά και Pizza: Ταιριάζει με ζυμαρικά σε ελαφρές κόκκινες σάλτσες και πίτσες.
  • Εξωτικές και Ψυχρές Κουζίνες: Συνοδεύει εξωτικές κουζίνες και κρύες ντοματόσουπες, καθώς και ασιατικά πιάτα.
  • Απεριτίφ: Αποτελεί ιδανική επιλογή για κατανάλωση ως απεριτίφ ή με ένα πλατό τυριών.


Για να αναδειχθεί όλη του η στόφα και η αρωματική του πολυπλοκότητα, συνιστώ ιδανική απόλαυση στους 12-14°C, αν και ένα μεγάλο balloon ποτήρι, σε θερμοκρασία 13-15°C, μπορεί να διευρύνει τις γευστικές του επιδόσεις.


Λαέρτης Βεργής

Οινογνώστης & Γευσιγνώστης

#buttons=(Εντάξει, προχώρα!) #days=(20)

To WineMagazine.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας Ελέγξτε τώρα
Εντάξει, προχώρα!